Er zijn een aantal verschillende merken menstruatiediscs (menstruatiedisks) te koop in Nederland. In onderstaande tabel kun je ze vergelijken en zie je waar je ze kunt kopen. De Bamboozy, Cora Disc, Flex Disc (herbruikbaar), Hello Disc, Lotties Period Disc, Lumma Disc, Moonthlies, Nixit, Saalt Disc en Ziggy zijn herbruikbare menstruatiediscs en zijn gemaakt van medische siliconen. De wegwerpdiscs Easecup, Flex Disc (wegwerp) en Softdisc zijn gemaakt van plastic. De Softdisc ken je misschien al: deze heette voorheen Softcup, Instead Softcup of Instead. Bamboozy, Lotties Period en Easecup zijn Nederlandse merken.

 

Merk menstruatiedisc Doorsnee Stevigheid Extra's All-in prijs ± Waar te koop
Bamboozy M (herbr.) 65 mm flexibel dubbele rand €23 o.a. bol.com
Bamboozy L (herbr.) 70 mm flexibel dubbele rand €23 o.a. bol.com
Cora Disc (herbruikbaar) 65 mm medium inkeping €37 amazon.com
Diva Disc (herbruikbaar) 68 mm flexibel ring €42 amazon.com
Easecup (wegwerp) 70 mm stevig - €30 voor 12 o.a. bol.com
Flex Disc (herbruikbaar) 69 mm stevig - €41 amazon.com / flexfits.com
Flex Disc (wegwerp) 70 mm stevig - €22 voor 12 amazon.com / flexfits.com
Hello Disc (herbruikbaar) 68 mm medium ring €35 nappys.nl
Lotties Period M (herbr.) 68 mm dubbele rand €15 lottiesperiod.com
Lotties Period L (herbr.) 76 mm dubbele rand €15 lottiesperiod.com
Lumma Disc S (herbr.) 53 mm medium siliconen touwtje €53 voor 2 eu.mylumma.com
Lumma Disc M (herbr.) 63 mm medium siliconen touwtje €53 voor 2 eu.mylumma.com
Lumma Disc H (herbr.) 68 mm medium siliconen touwtje €53 voor 2 eu.mylumma.com
Moonthlies S (herbr.) 62 mm medium inkeping €26 voor 2 amazon.com / moonthlies.com
Moonthlies L (herbr.) 71 mm medium inkeping €26 voor 2 amazon.com / moonthlies.com
Nixit (herbruikbaar) 70 mm flexibelst dubbele rand €54 nixit.com
Saalt Disc S (herbr.) 56 mm medium inkeping €37 nappys.nl / saalt.com
Saalt Disc R (herbr.) 66 mm medium inkeping €37 nappys.nl / saalt.com
Softdisc (wegwerp) 70 mm stevig - €20 voor 14 amazon.com
Ziggy Cup (herbruikbaar) 76 mm flexibel dubbele rand €39 intimina.com / amazon.com
Ziggy Cup 2 A (herbr.) 62 mm flexibel dubbele rand €35 intimina.com / makeupshop.nl
Ziggy Cup 2 B (herbr.) 73 mm flexibel dubbele rand €35 intimina.com / makeupshop.nl

De schatting van de all-in prijs in de tabel is een indicatie van de afgeronde goedkoopste prijs op 4 april 2023 in euro's inclusief verzending naar Nederland en eventuele belastingen bij de douane. De informatie over de Diva Disc, Hello Disc, Nixit en Saalt Disc is geüpdatet op 2 april 2024. De gegevens in deze tabel zijn slechts indicaties en kunnen veranderen afhankelijk van o.a. producent, online winkels en wisselkoers. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Het feit dat een menstruatiedisc in de tabel staat, betekent niet dat ik deze aanraad of goedkeur.

 

Helaas zijn menstruatiediscs door hun onbekendheid nog best duur, al beginnen er ook steeds meer betaalbare opties op de markt te komen in Nederland. Belangrijk om te onthouden: bij herbruikare discs kun je het geld al na een paar maanden gebruik terugverdienen. Met mijn tips hieronder kun je ook meteen een disc kopen die voor jou waarschijnlijk goed werkt.

In andere landen, zoals de VS, zijn menstruatiediscs een stuk goedkoper. Mocht je daar dus zijn: profiteer ervan! In de VS zijn meer producten te koop en zijn verschillende menstruatiediscs gewoon in de winkel te vinden.

Er zijn ook B- of C-merk menstruatiediscs op de markt, bijvoorbeeld via Ali Express, Wish, dropshipping of huismerken. Deze zijn meestal veel goedkoper, maar de veiligheid is niet altijd goed gecontroleerd en het product werkt soms minder goed. Het is ontzettend belangrijk dat een producent veilige materialen, zoals 100% medische siliconen, gebruikt en dat ook aan kan tonen. Je wilt zeker weten dat wat je vele menstruaties lang in je vagina stopt veilig is! Lees meer over veilige discs en cups op de website van Put a Cup in It.

 

Hoe bepaal je welke menstruatiedisc goed voor jou is?

De maat (diameter): hangt af van de lengte van je vagina en de hoogte van je baarmoedermond tijdens de verschillende dagen van je menstruatie. Voor de meeste mensen werkt een maat tussen de 65-70 mm perfect, dus bijvoorbeeld wegwerpdiscs Easecup, Flex Disc (wegwerp) en Softdisc en herbruikbare discs Bamboozy, Cora Disc, Diva Disc, Flex Disc (herbruikbaar), Hello Disc, Moonthlies L, Nixit, Lotties Period M, Lumma H, Saalt Disc R en Ziggy 2B. Of je nu jong of oud bent, maagd bent of niet, kinderen hebt gehad of niet: voor veel mensen werkt deze maat perfect. Weet je niet zeker wat voor jou werkt, dan zou ik aanraden om te experimenteren met wegwerpdiscs, ook als je later een herbruikbare disc zou willen kopen. Je kunt kleine verpakkingen met wegwerpdiscs al krijgen voor minder dan €10. Probeer zo'n disc op meerdere dagen van je menstruatie uit (want de hoogte van je baarmoedermond verschilt nogal). Als de maat van wegwerpdiscs (70 mm) je bevalt, dan kun je deze uiteraard blijven kopen. Wil je liever overstappen op een herbruikbare disc, dan kun je een vergelijkbare maat herbruikbare disc kopen, bijvoorbeeld Bamboozy L, Flex Disc (herbruikbaar), Hello Disc, Lotties Period M, Lumma H, Moonthlies L, Nixit, Saalt Disc R of Ziggy 2B. Zijn wegwerpdiscs net te groot, dan koop je een iets kleinere maat, bijvoorbeeld Bamboozy M, Cora Disc, Lumma M, Moonthlies of Ziggy 2A. Heb je een nog kleinere maat nodig, dan zijn er gelukkig de Lumma S of Saalt Disc S. Lumma heeft een standaard 1-plus-1-gratis-actie en Moonthlies geeft je standaard beide maten, dus van Lumma en Moonthlies zou je verschillende maten kunnen uitproberen. Zijn wegwerpdiscs juist te klein, dan is de Ziggy of de Lotties Period L een grotere optie. Discs die wat aan de grote kant zijn lijken iets vaker het voordeel van autodumpen te hebben dan kleine discs, maar het belangrijkst is dat de disc goed bij je vagina past.

De vorm: eigenlijk maakt de vorm niet zo heel veel uit. Bijna alle discs zijn rond, behalve de Cora Disc, Moonthlies en Ziggy. Die zijn een soort ovaal, met een voor- en achterkant.

De inhoud: de inhoud van een disc is in ieder lichaam anders omdat het opvangbakje van de disc niet volledig uitvouwt in het lichaam, dus daarom heb ik deze niet in bovenstaande tabel opgenomen. Je selecteert een disc niet op inhoud, maar op maat. Wel geldt: hoe kleiner de disc, hoe kleiner de inhoud. Maar geen zorgen: in de meeste gevallen is de inhoud sowieso veel meer dan tampons en maandverband!

De stevigheid: dit is de stevigheid van de rand. Je keuze hangt af van gebruiksgemak en de gevoeligheid van je vagina en blaas. Voor veel beginners zijn discs met een stevige rand fijner (wegwerp, Cora, Lumma, Moonthlies, Flex Disc herbruikbaar), omdat deze het makkelijkst in te brengen zijn. De meeste mensen voelen helemaal niets van een disc, ook niet van discs met een stevige rand. Heb je echter een heel gevoelige vagina of blaas, dan zou een flexibelere disc (Bamboozy, Nixit, Ziggy) misschien fijner kunnen zijn - en je kunt altijd wat glijmiddel op waterbasis gebruiken mocht dat handig zijn bij het inbrengen. Bamboozy en Ziggy zijn redelijk flexibel en Nixit is het allerflexibelst. Stevige discs lijken iets vaker het voordeel van autodumpen te hebben dan flexibele discs. 

Het materiaal: De Bamboozy, Cora Disc, Diva Disc, Flex Disc (herbruikbaar), Hello Disc, Lotties Period, Lumma Disc, Moonthlies, Nixit, Saalt Disc en Ziggy zijn herbruikbare menstruatiediscs en zijn allemaal gemaakt van medische siliconen. De medische siliconen van Lumma zijn minder luxe en zacht, maar het materiaal glijdt wel makkelijker je vagina binnen, dus fijn voor beginners. De wegwerpdiscs Easecup, Flex Disc (wegwerp) en Softdisc zijn gemaakt van plastic. De plastic rand van de Easecup en de Flex Disc (wegwerp) schijnt zich naar je lichaam te vormen.

Extra's: Er zijn een aantal discs met een dubbele rand (Bamboozy, Nixit, Lotties Period, Ziggy), wat extra zou kunnen beschermen tegen lekken, al is dat in de regel niet nodig, en kan het er ook voor zorgen dat de disc te groot wordt om goed achter het schaambeen te passen.

Sommige discs hebben wat extra's voor extra verwijdergemak: de Hello Disc en Diva Disc hebben een ring, Lumma heeft een siliconen touwtje en Cora en Moonthlies een inkeping voor je vinger.
De inkeping van Cora en Moonthlies kan helpen om de disc er makkelijk uit te trekken, maar het verschilt per persoon of dit goed werkt.

De ring van de Hello Disc kun je op meerdere manieren gebruiken. Je kunt de ring kort (1 ring) of lang (2 ringen) dragen. Je kunt de ring ook wegstoppen, of je kunt één van de twee ringen eraf knippen. Je kunt de ring gebruiken om de disc naar beneden te trekken en gemakkelijk te legen.
Het siliconen touwtje van de Lumma kun je gebruiken om de disc iets naar beneden te trekken om 'm dan makkelijk te verwijderen of om 'm tussendoor een beetje legen, al moet je er niet te hard aan trekken. Probeer bij het zachtjes trekken verschillende hoeken en posities (iets naar achter leunend of met je heupen iets omhoog, bijvoorbeeld). Als je de juiste positie hebt, hoef je niet hard te trekken en kun je zodra de disc los komt van je schaambeen deze er gemakkelijk uit pakken met je vingers. Vind je het touwtje vervelend? Je kunt het siliconen touwtje er ook deels of volledig afknippen. Sommige mensen brengen de disc in met het touwtje naar de zijkant gericht, omdat ze dat het comfortabelst vinden. Of ze verstoppen het touwtje gedurende de dag in de vagina.

 

De ene disc is niet per se beter dan de andere. Kijk vooral wat jij fijn vindt en wat goed bij jou past!

 

Reviews en ervaringen

Hieronder vind je Nederlandstalige reviews, vergelijkingen en ervaringen met menstruatiediscs: